Archív

Adventní projekt

Projektové vyučování třeťáky baví! Často vytváříme projekty, které navazují na výuku prvouky. Tento nás však nadchl ještě více než obvykle, asi proto, že ten kouzelný čas Vánoc se k nám blíží mílovými kroky! Projekt se nazýval “Nesem vám noviny” a celý se točil kolem adventu a Vánoc. Děti si rozlosovaly, do jakého družstva půjdou. Prvním úkolem bylo vymyšlení názvu pro vlastní noviny. Modří tedy “vydali” Ježíškovy zprávy, oranžoví Adventní noviny. Z tiskárny červených vyšel deník Živá vločka a u zelených to byl Vánoční stromeček.
Děti si ve družstvech rozdělily úlohy a chutě se pustily do práce: jeden sháněl vánoční recepty, druhý pátral po vánočních zvycích či zimních pranostikách, třetí vymýšlel adventní slovní úlohu. Velmi zajímavé byly články o tom, kdo přináší dárky v jiných částech světa a nebo dopis Ježíškovi, ve kterém jsme si nepřáli jen dárky pro sebe, ale pro všechny lidi na Zemi. Noviny doplnily texty vánočních písní či koled, zimní básničky, krásné obrázky i jednoduchý výrobek. 
Sotva jsme začali naše noviny tisknout, vtrhli k nám do třídy čerti v doprovodu Mikuláše a andělů, bylo to 6. prosince. Tím jsme se ale nenechali zaskočit: první čtyři hodiny jsme pracovali na projektech a poslední pátou si četli příběhy o svatém Mikuláši, čertech a andělech. 
A protože každý vypracovaný projekt se má v závěru vyhodnotit, ani u nás tomu nebylo jinak. Ptala jsem se dětí, co se při vyhledávání informací dozvěděly nového, co je zaujalo…Každé družstvo zvlášť představilo ostatním své noviny. Při ukázkách koled a vánočních písní došlo i na malá pěvecká či hudební vystoupení. Byl to prostě jeden příjemně strávený den a už teď se těšíme na další vydání vánočních novin zase za rok, nápadů máme ještě dost! Fotky
P. Fialová, III. A