Archív

Máme rádi zvířata

Téměř každý z nás měl jistě někdy přání, mít domácího mazlíčka. Někomu se tento sen splnil a někdo stále doufá, že se přání vyplní. V rozhovoru s dětmi jsme se dozvěděli, že někteří mají doma třeba pejska, kočičku, rybičky nebo papouška.

  Aby se děti dozvěděly o zvířátkách a jejich chovu více, tak za námi do školní družiny v pondělí 14.3.2016 přijely chovatelky pí. Gabriela Ž. a pí. Lucie V. (www.chovatelska-archa.cz), které pro děti připravily zajímavé povídání o zvířátkách.

  V první části nám pí. Gabriela Ž. ukázala běžná domácí zvířátka např. křečky, králíčky, morčata a želvy. Děti měly možnost se dozvědět, nejen co zvířátka mají ráda a jak je správně živit. Především však dostaly možnost si uvědomit, že zvíře není hračka, ale živá bytost, která potřebuje pro svůj život kvalitní podmínky. Například, že pro králíčka bude lepší výběh než klec, pro křečky je vhodnější dřevěný domeček než plastový. U morčat zase děti získaly informaci, že po narození mláďata již vidí a mají zuby.

  V další části povídání nám byla představená neobvyklá zvířátka – SURIKATY a OPIČKA MALPA. O tato zvířátka pečuje pí. Lucie V. a dalo by se říct, že je tzv. zvířecí máma, protože se stará o mláďata, o která se z různých důvodů nemůže postarat biologická matka. Vždy je od úplných počátků „vypiplá“ a když jsou zvířátka připravená, vrátí je mezi ostatní jedince. Paní Lucie nám přivezla ukázat surikaty Timi a Robina. Timi je už dospělá, ale Robin je 6ti-týdenní mládě, které bere Lucii jako mámu. V prvopočátku se mládě muselo krmit každou hodinu, což bylo pro náhradní maminku opravdu vyčerpávající. Dále nám bylo představeno poslední zvířátko – opičí mladě jménem Columbus. Opičák byl velmi přítulný a evidentně se mu děti líbily, dost možná je považoval za členy svojí tlupy. Povídání bylo opravdu velice zajímavé a poučné, dětem se moc líbilo, že si mohly zvířátka i pohladit. Fotky zde

  Co dodat na závěr? Snad se nebude nikdo zlobit, když použiji slova z jedné veselé písničky: „Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou srst“.

 

Bohdana Lacinová