Archív

Poznáváme s baterkou

V tomto týdnu jsme ve 3. B plnili úkol z recyklačního programu Recyklohraní, do kterého je naše škola zapojena. Kromě sběru vybitých baterií a drobného elektrozařízení, může naše škola získat body i za plnění úkolů, které Recyklohraní vyhlásí. Jedním z nich je i úkol Poznáváme s baterkou. Pokud tento úkol správně splníme, připíše si naše škola dalších 250 bodů k již získaným bodům, které pak budeme moci směnit v katalogu odměn za různé školní a sportovní pomůcky.

 Co jsme tedy plnili? V první části přinesli žáci do školy vybité baterie, zjistili jsme, že se jich doma nachází docela dost, a z nich jsme poskládali obrys ČR. Při tom jsme si uvědomili, že baterie nesbíráme k recyklaci jen kvůli bodům, ale hlavně kvůli tomu, aby se do přírody nedostávali toxické látky z vyteklých baterií a aby se nemusely z přírody těžit nové kovy, když je můžeme zpětně získat z vytříděných baterií.

 Druhá část úkolu spočívala v tom, že jsme zjišťovali, zda jsou v Řevnicích ještě jiná sběrná místa, kam můžeme vybité baterie odložit. Na mapě sběrných míst  – mapa.ecobat.cz –  jsme v Řevnicích  našli 6 takových míst. Vydali jsme se na nejbližší z nich, což jsou potraviny Coop naproti Lidovému domu. Paní vedoucí nám ochotně vysvětlila, jak u nich sběr baterií probíhá, a podle plných boxů jsme zjistili, že lidé v Řevnicích použité baterie opravdu třídí.

 Nemáte doma nějaké vybité baterie? Pokud ano, nevyhazujte je do smíšeného odpadu, ale přineste je na některé ze zmíněných sběrných míst.