Archív

Záchranářský týden v V.A

Není žádným tajemstvím, že do učiva přírodovědy v pátém ročníku patří výuka zdravovědy a první pomoci, jak se zachovat při mimořádných situacích a dále dopravní výchova (pravidla pro cyklisty).

V. A se této problematice opravdu důkladně věnuje. Základy teorie rozhodně nečerpáme pouze z učebnice. Velmi inspirativní jsou webové stránky www.zachranny-kruh.cz. Zde se nacházejí zajímavé interaktivní programy a pracovní listy ke zmíněnému tématu. Do školy k nám rovněž přijel pan záchranář Tomáš Stronček, abychom si mohli prakticky vyzkoušet první pomoc.
Takto znalostně vyzbrojeni jsme se vydali  5. května do Černošic-Mokropes na Helpíkův pohár. Téměř čtyřicet hlídek ze škol Středočeského kraje plnilo praktické  úkoly ze zásad první pomoci na stanovištích na asi dvoukilometrovém okruhu u řeky Berounky. Ale ani nesoutěžící děti nezahálely- o jejich zábavu i poučení se postarali záchranáři a hasiči.
Do naší třídy se rovněž přišla podívat paní Junaštíková se psem určeným pro canisterapii. Vyprávěla nám o výcviku záchranářských psů i o zásadách první pomoci. Dotazů na paní cvičitelku bylo mnoho a velmi zajímavá byla i ukázka výcviku canisterapeutického pejska.
V pátek 19. května navštíví naši třídu pan Kvasnička z berounské autoškoly a probere s námi teorii dopravní výchovy, kterou by měl každý správný cyklista znát. V posledním červnovém týdnu se za ním vydáme  do Berouna, kde si vyzkoušíme na dopravním hřišti naučená pravidla v praxi a rovněž nás čeká jízda zručnosti. Všichni, kdo úspěšně absolvují teorii i praxi, obdrží na závěr průkaz mladého cyklisty. Fotky zde
 
Pavlína Fialová, V. A