Archív

Ekoškola

 Milí žáci, rodiče, přátelé školy.

 Mnozí si jistě pamatujete projektový den Den Země na ZŠ Řevnice v minulém školním roce. Někteří  žáci v tento den zjišťovali, jak naše škola hospodaří s energiemi, odpadem, vodou. Někteří se snažili zlepšit estetické prostředí školy a někteří vyrobili plakáty o úklidu psích exkrementů. Vše zmíněné byla ukázka činností, které dělají tisíce škol po celém světě, které jsou zapojené do mezinárodního programu Ekoškola. V ČR je zapojeno do projektu Ekoškola 420 škol. ZŠ Řevnice je od tohoto září jednou z nich.

 Aby naše škola žila podle zásad trvale udržitelného rozvoje, zjednodušeně řečeno, aby naše chování ve škole mělo co nejmenší dopad na ničení přírody, k tomu nám pomůže právě program Ekoškola a jejích 7 kroků. 7 kroků Ekoškoly je návod, jak zařídit, aby na naší škole tento program fungoval co nejlépe. Informační nástěnka k Ekoškole je umístěna  u hlavní vchodu vedle sběrných nádob na elektro a baterie.

 Prvním krokem Ekoškoly je sestavení Ekotýmu. Součástí Ekotýmu jsou zástupci z řad učitelů, provozních zaměstnanců školy a hlavně žáků. Ekotým se schází za účelem stanovení si postupu, jak aktivně změnit školu k lepšímu. Ekotým pečlivě sleduje dění ve škole a organizuje změny. Informace z Ekotýmu předávají zástupci do svých kmenových tříd a společně  se pak všichni žáci, zaměstnanci školy a rodiče snaží k zlepšení ekologického stavu školy.

 K sestavení Ekotýmu potřebujeme z každé třídy ( 4. – 9. ročník) jednoho zástupce, který bude docházet na schůzky Ekotýmu, podílet se zde na organizaci a vymýšlení cest, jak změnit naši školu k lepšímu. Z každé třídy mohou být vybráni i dva zástupci, pokud by měli zájem. Ti se pak mohou na schůzkách střídat.

 Zájemci z řad žáků se mohou do 16. 10. 2017 hlásit  do našeho školního Ekotýmu.

Jak?

Žáci prodiskutují svůj úmysl s rodiči. Vyplní přihlášku  se souhlasem  rodičů, kterou obdrží od svých třídních učitelů a přinesou jim ji zpět   do 16. 10.  2017.

První informační schůzka se koná 18. 10. od 14.00 do 14.25 ve třídě 4. B. 

Zde se společně dohodneme na termínech dalších schůzek.

Organizátoři Ekoškoly v ČR připravili pro nově zapojené škola následující video, které by  mělo ještě více objasnit, co to Ekoškola je a jak funguje.

https://www.youtube.com/watch?v=0vtnUy7SkhU&list=PLUlBXkIlPBFOmE85Ykerr3R8SCPuwOX7h

                                                                                                       Petra Flemrová

                                                                               ( koordinátor EVVO, člen Ekotýmu za učitele)