EKOTÝM
Schůzka EKOTÝMU, zápis zde
Ekotým si letos zvolil jako své téma plýtvání jídlem ve školní jídelně
Tímto tématem se zabýval již před třemi lety, jsme tedy zvědaví, zda se za tu dobu situace změnila. Nejprve jsme si odpověděli na otázku, proč je pro nás toto téma důležité, proč se jím chceme zabývat. A zde jsou některé z našich důvodů: Shodli jsme se na tom, že je nám líto zvířat, která jsou chována pro maso. Pokud maso vyhodíme, zemřelo zvíře zbytečně. Pěstováním zemědělských plodin zabíráme obrovské množství krajiny, používáme chemické látky k jejich ochraně a divoká příroda nám tak mizí před očima. Přírodní plochy zadržují vodu v krajině, kdežto pole velké množství vody naopak spotřebuje. Pokud bychom jídlem neplýtvali a opravdu rozumně ho spotřebovávali, prospějeme tím životnímu prostředí i člověku.
Na čem tedy pracujeme teď? Zjišťujeme, kolik jídla se v naší jídelně opravdu vyplýtvá a kde nejvíce. Nejprve zjistíme příčiny plýtvání, abychom mohli hledat cestu k nápravě. Na jeden důvod, proč si děti občas nevyzvednou jídlo, jsme se již v minulém týdnu podívali, a to na frontu v jídelně.
Toto jsou časy, které jsme v minulém týdnu naměřili. Uvádíme třídy, u kterých máme výsledek za všech 5 dní.
Časy čekání na oběd (od příchodu do jídelny do dosednutí ke stolu).
9.C 6.A 5.A
Středa 1:51 6:10 21:43
Čtvrtek 7:32 7:32 22:38
Pátek 2:29 8:29 1:56
Pondělí 9:10 9:47 22:47
Úterý 19:01 3:41 3:43
V délce čekání jsou poměrně velké rozdíly. Víš, že některé dny opravdu čekáš na oběd pravidelně dlouho, a oběd tedy vynecháš? Můžeš tuto situaci vyřešit jiným způsobem?
EKOTÝM
Ekotým – zajímavé odkazy zde