Archív

Mezinárodní kuchyně ve školní jídelně

V tomto školním roce jsme pro Vás připravili malý průřez kuchyňskými specialitami našich sousedů, zabrousíme do dalších evropských zemí a také do zámoří. Vždy jeden den v měsíci se můžete těšit na menu, které je typické pro danou zemi.

Jako první ochutnáme něco dobrého z kuchyně našich nejbližších sousedů – slovenské kuchyně. Nám všem jsou jistě velmi dobře známé halušky, na kterých si pochutnáme poslední zářijový týden. Jako polévku jsme připravili fazolové lusky na kyselo. Tato polévka se u našich sousedů konzumuje v hojné míře.

V říjnu se můžete těšit na dobroty z maďarské kuchyně. Kdo by neznal Székelský guláš?

U nás známý jako segedínský a k němu polévka „ Palocleves“. Do této polévky patří maso, cibule, brambory, fazolky, sladká paprika, smetana a trošku divokého koření.

Doufáme, že na této krmi si všichni pochutnáme.

V listopadu, ačkoli u nás bude vládnout podzim, zavítáme do slunné Itálie. Na úvod polévka Rissi bissi, jako hlavní chod plánujeme klasické boloňské špagety nebo rybu či rizoto? Nechte se překvapit.

V prosinci, čase adventním, budeme pokukovat po anglické kuchyni, která ač se kolem ní traduje řada pověr, mýtů a narážek na její kvalitu a pestrost, nabízí mnoho chutných receptů.

Nový rok začneme francouzskou kuchyní. Hned v patách jí půjde kuchyně španělská, následovaná mexickou specialitou. Nevynecháme ani americkou kuchyni.

V květnu si dáme něco dobrého od našich západních sousedů, podíváme se do Německa.

A poslední měsíc před prázdninami se pomaloučku naladíme něčím dobrým ze země, kam možná budeme mířit na prázdniny – ochutnáme něco z Řecka.

Co nás tedy v jednotlivých měsících čeká?

Září – Slovensko

Říjen – Madarsko

Listopad – Itálie

Prosinec – Anglie

Leden – Francie

Únor – Španělsko

Březen – Mexiko

Duben – Spojené státy

Květen – Německo

Červen – Řecko

 

Za celý tým kuchařek školní jídelny Vás srdečně zve

Irena Tůmová, vedoucí školní jídelny